Ετικέτες

17 Νοεμβρίου (1) 25 ΜΑΡΤΙΟΥ (16) 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (7) ΑΓΓΛΙΚΑ (7) ΑΕΙΦΟΡΙΑ (1) ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (42) ΑΛΚΥΟΝΑ (2) ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ (2) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (10) ΑΝΟΙΞΗ (30) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (2) ΑΠΟΚΡΙΕΣ (32) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (7) ΒΙΒΛΙΑ (47) ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (6) ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (3) ΓΡΑΦΗ (4) ΔΑΣΚΑΛΟΣ (2) ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ (1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (7) ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ (4) ΔΙΑΣΤΗΜΑ (5) ΔΙΑΤΡΟΦΗ (6) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (8) ΔΟΝΤΙΑ (2) ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ (17) ΕΚΤΥΠ.ΥΛΙΚΟ (1) ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ-ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ (1) ΕΝΔΙΑΦ. ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ (18) ΕΝΤΟΜΑ (3) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (1) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (3) ΕΠΟΧΕΣ (2) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (19) ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑΣ (3) ΕΥ ΖΗΝ (15) ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (3) ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΖΩΑ (13) ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ (1) ΖΩΓΡΑΦΟΙ (3) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (10) ΚΑΡΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ (4) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (46) ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ (5) ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ (1) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. (6) ΜΟΥΣΙΚΗ (1) ΜΥΘΟΙ (2) ΝΕΑ ΠΡ.ΣΠΟΥΔΩΝ (1) ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (1) ΝΕΡΟ (4) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (3) ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (6) ΠΑΙΧΝΙΔΙ (8) ΠΑΛΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (1) ΠΑΡΑΜΥΘΙ VIDEO (48) ΠΑΣΧΑ (44) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (6) ΠΟΙΗΜΑ (3) ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (1) ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ (7) ΣΕΙΣΜΟΣ (2) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ (14) ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (4) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (6) ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ (4) ΣΧΗΜΑΤΑ (7) ΣΧΟΛ. ΔΡΑΣΤΗΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (14) ΣΩΜΑ (3) ΤΑΙΝΙΑ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (6) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ VIDEO (45) ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ (5) ΦΕΚ (1) ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (4) ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2) ΦΥΤΑ (1) ΧΕΙΜΩΝΑΣ (13) ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ (3) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (21) ΧΡΟΝΟΣ (2) BULLING (1) PADLET -Υλικό 1821 (1) PADLET -Υλικό Νηπιαγωγείου - (3) STEM (1)

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Το Κοράκι και το Παγώνι -Φίλοι για θαύματα

                                                  Συναισθήματα ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 


Ίαν: Ένα συγκινητικό animation μικρού μήκους μαθαίνει στα παιδιά την ενσυναίσθηση Το Corto Ian είναι ένα animation μικρού μήκους που ξέρει να ξυπνά συναισθήματα. Προκαλεί ένα δυνατό καρδιοχτύπι στην καρδιά αυτού που το παρακολουθεί, το οποίο τον παρακινεί να συμμετέχει στην πραγματοποίηση ενός ονείρου: στη δημιουργία ενός κόσμου ανοιχτού σε όλους, ενός κόσμου στον οποίο όλοι θα έχουν την ίδια πρόσβαση στη χαρά, στην ευτυχία και στο παιχνίδι.

Ο Ian γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Όπως όλοι οι άνθρωποι όμως, θέλει να έχει φίλους. Όπως επίσης όλοι οι υπόλοιποι, χρειάζεται να δουλέψει σκληρά για να τους αποκτήσει.

Η διάκριση, η προκατάληψη, το bullying και η αδιαφορία τον κρατούν μακριά από την αγαπημένη μου παιδική χαρά. Αλλά ο Ian δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα και θα καταφέρει κάτι καταπληκτικό.

Ο Ian δεν είναι μόνος. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό παιδιών βρίσκεται καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι με κάποια μορφή δυσκολίας. Παγκοσμίως, ο αριθμός ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Η ενσωμάτωση είναι βασική ανάγκη για την κοινωνία μας. Μας καθιστά πλουσιότερους, μας χαρίζει το δώρο της διαφορετικότητας και ενός πιο δίκαιου κόσμου.


«Μιμήσου τους τρόπους σου»: Μια animated ιστορία που μας βάζει κυριολεκτικά στη θέση του άλλου

Και μας μαθαίνει πώς η συμπεριφορά μας αντανακλάται στους άλλους

Πολλές φορές λέμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης και ότι μιμούνται το παράδειγμά μας και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε οι γονείς καλό παράδειγμα προς μίμηση.
Με την κυριολεξία της λέξης μίμηση «παίζει» η συγκεκριμένη ολιγόλεπτη ταινία animation και το πετυχαίνει με μεγάλη μαεστρία βάζοντας μία (ή περισσότερους) μίμο να πρωταγωνιστεί.
Μια μέρα ένας κουστουμαρισμένος νεαρός πέφτει πάνω σε μια καλλιτέχνιδα, σε μια μίμο που κάνει το πρόγραμμά της στο δρόμο. Αντί να ζητήσει συγνώμη ζητάει και τα ρέστα. Αλλά η «τιμωρία» του έρχεται καθώς μεταμορφώνεται ο ίδιος σε μίμο, χάνει τη φωνή του και πρέπει στο εξής να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μέσω της παντομίμας. Για λίγο ζει στο «πετσί» της κοπέλας, έρχεται στη θέση της και βιώνει όλα όσα ένιωθε κι εκείνη.

Όταν μάλιστα ένας μεγαλύτερης ηλικίας κύριος (αλλά ίσης αγένειας) πέφτει πάνω του, η ιστορία επαναλαμβάνεται κι εκείνος βρίσκεται στη θέση να μιλήσει από κοντά με την κοπέλα μίμο.

Βλέποντας αυτή την ιστορία με το παιδί σας μπορείτε να το ρωτήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του δημιουργήθηκαν καθώς την παρακολουθούσε. Συζητήστε για περιπτώσεις που έχει μιμηθεί το παράδειγμά σας ή το παράδειγμα άλλων και ρωτήστε το αν το ίδιο έχει υπάρξει παράδειγμα μίμησης προς άλλους.

Μιλήστε για τη σημασία της ενσυναίσθησης – της ιδιότητας να μπορεί κάποιος να μπαίνει στη θέση άλλου και να καταλαβαίνει πώς νιώθει και πώς σκέφτεται. Εξηγήστε πώς η ενσυναίσθηση μας βοηθάει να κατανοήσουμε κάποιον και κυρίως να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα.

Με αφορμή την ταινία, τονίστε επιπλέον την αξία της συγνώμης και της ευγένειας. Το να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και το να ζητάμε συγνώμη για αρνητικές μας συμπεριφορές (ακόμα και αυτές που κάνουμε ασυναίσθητα) είναι δείγμα ήθους και μεγαλοψυχίας. Ωστόσο πρέπει επίσης να το εννοούμε το συγνώμη κι όχι να το λέμε απλώς για να ξεφύγουμε ή να γλιτώσουμε μια συνέπεια.

Όταν κάνουμε κάτι λάθος πρέπει να βρούμε τρόπο να το διορθώσουμε ώστε να μην το επαναλάβουμε. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και θα ξεχωρίζουμε για τους καλούς μας τρόπους. Καλοί τρόποι είναι να προσέχουμε ώστε η συμπεριφορά μας να διαθέτει ευγένεια, διακριτικότητα και καλοσύνη.

Ως δραστηριότητα με πηγή έμπνευσης την ταινία μπορείτε να παίξετε οικογενειακώς παντομίμα. Αξιοποιήστε από μικρή ηλικία αυτή τη μέθοδο για να διδάξετε στα παιδιά πώς να επικοινωνούν συναισθήματα και σκέψεις όταν δεν έχουν ακόμα τις κατάλληλες λέξεις. Παίξτε παντομίμα για τα συναισθήματα αλλά και ακόμα για να δηλώσετε συγκεκριμένα επαγγέλματα, σπορ, χόμπι ή και ζώα



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου