Το έθιμο με τα Λαζαράκια και πως μπορείτε να τα φτιάξετε:
Τα λαζαράκια είναι κουλουράκια που ζύμωναν οι γυναίκες για την ψυχή του Λάζαρου.
Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
Αφού τα έπλαθαν, έβαζαν στη θέση των ματιών δυο γαρίφαλα, ενώ συνήθιζαν να φτιάχνουν τόσα Λαζαράκια, όσα ήταν και τα παιδιά της κάθε οικογένειας. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν φτιάξει Λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί.
Μπείτε με τα παιδιά σας στη κουζίνα και φτιάξτε τα δικά σας Λαζαράκια, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε και τα κάλαντα του Λάζαρου:
Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.
Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.
Συστατικά
- 400 γρ. νερό, χλιαρό
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 40 γαρίφαλα
- Συνταγή του Άκη: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/lazarakia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου