Ετικέτες

17 Νοεμβρίου (1) 25 ΜΑΡΤΙΟΥ (16) 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (7) ΑΓΓΛΙΚΑ (7) ΑΕΙΦΟΡΙΑ (1) ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (42) ΑΛΚΥΟΝΑ (2) ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ (2) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (10) ΑΝΟΙΞΗ (30) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (2) ΑΠΟΚΡΙΕΣ (32) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (7) ΒΙΒΛΙΑ (47) ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (6) ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (3) ΓΡΑΦΗ (4) ΔΑΣΚΑΛΟΣ (2) ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ (1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (7) ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ (4) ΔΙΑΣΤΗΜΑ (5) ΔΙΑΤΡΟΦΗ (6) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (8) ΔΟΝΤΙΑ (2) ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ (17) ΕΚΤΥΠ.ΥΛΙΚΟ (1) ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ-ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ (1) ΕΝΔΙΑΦ. ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ (18) ΕΝΤΟΜΑ (3) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (1) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (3) ΕΠΟΧΕΣ (2) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (19) ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑΣ (3) ΕΥ ΖΗΝ (15) ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (3) ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (1) ΖΩΑ (13) ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ (1) ΖΩΓΡΑΦΟΙ (3) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ (10) ΚΑΡΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ (4) ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (46) ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ (5) ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ (1) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. (6) ΜΟΥΣΙΚΗ (1) ΜΥΘΟΙ (2) ΝΕΑ ΠΡ.ΣΠΟΥΔΩΝ (1) ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (1) ΝΕΡΟ (4) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (3) ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (6) ΠΑΙΧΝΙΔΙ (8) ΠΑΛΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (1) ΠΑΡΑΜΥΘΙ VIDEO (48) ΠΑΣΧΑ (44) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (6) ΠΟΙΗΜΑ (3) ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (1) ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ (7) ΣΕΙΣΜΟΣ (2) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ (14) ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (4) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (6) ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ (4) ΣΧΗΜΑΤΑ (7) ΣΧΟΛ. ΔΡΑΣΤΗΡ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ (14) ΣΩΜΑ (3) ΤΑΙΝΙΑ (1) ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (6) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ VIDEO (45) ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ (5) ΦΕΚ (1) ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (4) ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2) ΦΥΤΑ (1) ΧΕΙΜΩΝΑΣ (13) ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ (3) ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (21) ΧΡΟΝΟΣ (2) BULLING (1) PADLET -Υλικό 1821 (1) PADLET -Υλικό Νηπιαγωγείου - (3) STEM (1)

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Φυτεύουμε αρωματικά φυτά και βότανα


Μια ωραία πρόταση για την Άνοιξη που μας άρεσε πολύ από την:
Νιάρχου Ελένη /Υπεύθυνη Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας
Φτιάχνουμε δώρα αγάπης για τους φίλους μας  Είναι γνωστό ότι τα φυτά μας κάνουν πιο χαρούμενους.  Φροντίζοντας και μεγαλώνοντας φυτά για να τα προσφέρουμε και βλέποντάς τα να μεγαλώνουν, γινόμαστε χαρούμενοι ενώ συγχρόνως δημιουργούμε καλή “ενέργεια” στο σπίτι μας. 

 

 Τα αρωματικά φυτά και βότανα χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλαστράκι ώστε μεγαλώνοντας να δημιουργήσουμε ένα όμορφο δώρο   για  τον/τη φίλο/η μας. Κάθε μέρα θα του χαρίζουμε αγάπη, κάνοντάς του φιλοφρονήσεις και ενθαρρυντικά σχόλια για να ευδοκιμήσει γρήγορα και να γίνει ένα όμορφο φυτό. 

 

Επίσης, εάν φυτέψουμε λεβάντα μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα δωράκια για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.  Αποξηραίνουμε μερικά φύλλα και τα τοποθετούμε σε τούλι (από μπομπονιέρες) ή σε μικρό υφασμάτινο πουγκί ώστε να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπες και συρτάρια για την προστασία των ρούχων από το σκόρο και τον αρωματισμό του χώρου.

Μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρους σε φακελάκια ή μικρά φυτά από φυτώρια , super market ή από ηλεκτρονικά καταστήματα με φυτά (φυτώρια) .

 

Ταυτότητα φυτού


Το δώρο μας θα έχει άλλη συναισθηματική αξία για τον/τη φίλο/η μας εάν του/της δώσουμε μαζί και την «ταυτότητά» του ώστε να ξέρει πώς να το περιποιηθεί και να συνεχίζει να ευδοκιμεί στις νέες συνθήκες. Γνωστοποιούμε στον/η φίλο/η μας, τις συνήθειες του φυτού, δηλαδή εάν του αρέσει η σκιά ή ο ήλιος, εάν θέλει συχνό ή σπάνιο πότισμα και το κυριότερο πώς το έχουμε ονομάσει. Θα μπορούσαμε να έχουμε φωτογραφήσει τα στάδια ανάπτυξης του φυτού μας, είτε κρατώντας αναμνηστικές φωτογραφίες από το φυτό μας που το μεγαλώσαμε με τόση αγάπη είτε προσφέροντας στον/η φίλο/η μας και ένα κολάζ φωτογραφιών.





     


Με λένε (όνομα φυτού)

Μου αρέσει (το φως ή η σκιά)

Πίνω (λίγο ή πολύ νερό)

Αγαπώ (π.χ. να μου λένε πόσο όμορφο είμαι,     για να ευδοκιμώ) 

 

 


Είδη αρωματικών φυτών και βοτάνων

   

Βασιλικός
Δεν αντέχει στο κρύο, χρειάζεται καλή στράγγιση και χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Για να παρατείνουμε τη ζωή του, χρησιμοποιούμε οργανικά λιπάσματα και αφαιρούμε τα άνθη με το που εμφανίζονται. Φυτεύουμε πάντα σε ηλιόλουστη θέση.
Ιδιότητες: Καταπολεμά την ερεθιστικότητα του νευρικού συστήματος, βελτιώνει τη μνήμη και την αυτοσυγκέντρωση και θεραπεύει αλλεργίες.
Δενδρολίβανο
Αντέχει καλά στη ξηρασία και χρειάζεται έδαφος με καλή στράγγιση. Μερικά ποτίσματα και λίπανση 2-3 φορές το χρόνο αρκούν γι' αυτό το λιτοδίαιτο φυτό. Για να ξεράνετε τα κλαδιά του, κλαδέψτε το την άνοιξη πριν τις καλοκαιρινές ζέστες.
Ιδιότητες: Τονώνει το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα, καταπολεμά τη κατάθλιψη, ενισχύει τη μνήμη.
Δυόσμος
Πρόκειται για ένα είδος μέντας. Σε καλές συνθήκες αναπτύσσεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία και υγρασία. Φυτεύουμε σε έδαφος γόνιμο και το καλοκαίρι φροντίζουμε για συχνά ποτίσματα.
Ιδιότητες: Aνακουφίζει τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος.
Θυμάρι
Καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το 'άγριο' θυμάρι γεμίζει τους βραχώδεις λόφους σε όλη τη Μεσόγειο. Χρειάζεται ήλιο και χώμα με καλή στράγγιση.
Ιδιότητες: Aντιμικροβιακό, βοηθά σε προβλήματα του αναπνευστικού.
Κάρδαμο
Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα ηλιόλουστο σημείο αλλά και σε ημισκιά. Χρειάζεται ελαφρύ χώμα και αρκετό νερό.
Ιδιότητες: Αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό, ιδιαίτερη θετική επίδραση στο αναπνευστικό και στο ουροποιητικό σύστημα.
Ρίγανη
Φυτεύεται σε ηλιόλουστη θέση και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Ιδιότητες: Boηθά εμπύρετες καταστάσεις, κρυώματα, βελτιώνει τη χώνεψη και είναι έντονα αντισηπτική.
Φασκόμηλο
Φυτεύεται σε ηλιόλουστη θέση και αναπτύσσεται αργά. Όταν το φυτό γίνει ξυλώδες θα χρειαστεί να κάνουμε ένα κλάδεμα.
Ιδιότητες: Aντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση.
Ματζουράνα 
Χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία.  Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τη καλλιέργεια της.
Ιδιότητες: Ανακουφίζει από πονοκεφάλους, πονεμένους μύες, ρευματικούς πόνους κτλ.
Κόλιανδρος
Τα φύλλα του έχουν μια ξεχωριστή γεύση όπως και οι σπόροι του, που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό. Αναπτύσσεται στον ήλιο και σε πολύ θερμές περιοχές σε ημισκιά.
Ιδιότητες: Σταθεροποιεί την όρεξη, δρα κατά της δυσπεψίας και της ανακατωσούρας στο στομάχι.
Χαμομήλι
Ευδοκιμεί καλύτερα σε πεδινές περιοχές με εύκρατο κλίμα σε σχέση με τις ορεινές. Παρουσιάζει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιότητες:
Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, αλλά και πόνους (κολικού του νεφρού) και της εμμηνόρροιας. Βοηθά στη χώνεψη, στη ναυτία, στους κνησμούς και στις φλεγμονές.
Μυρώνι
Τα φύλλα του μοιάζουν με μαϊντανό σε εμφάνιση και γεύση, θυμίζουν και λιγάκι το γλυκάνισο. Προτιμά σκιερά μέρη.
Ιδιότητες: Eίναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και καθαρτικό. 
Γλυκάνισο
Το γλυκάνισο αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα. Όλες οι πεδινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο, είναι κατάλληλες για την καλλιέργειά του. Συνήθως η καλλιέργειά του δε χρειάζεται ιδιαίτερα ποτίσματα και περιποιήσεις. Ωφελείται πολύ από οργανικές λιπάνσεις.
Ιδιότητες: Ιδανικό για ανακούφιση από φουσκώματα και κολικούς.

Άνηθος
Αρωματικό που συνδυάζεται άψογα με ψάρια, τυριά και πιάτα λαχανικών. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις.
Ιδιότητες: Βοηθά στους κολικούς του νεφρού και στις γαστρεντερικές παθήσεις.
Μελισσόχορτο
Προσαρμόζεται σε ποικίλα εδάφη, αλλά προτιμά εκείνα που δεν «νεροκρατούν». Απαιτείται οργανική λίπανση πλούσια σε άζωτο και συχνά ποτίσματα.
Ιδιότητες: Λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό και ανεβάζει τη διάθεση. Επίσης έχει αντιικές ιδιότητες.
Λεβάντα
Είναι μέτρια ανθεκτική σε πάγο και ξηρασία. Απαιτεί καλώς στραγγιζόμενα εδάφη ηλιαζόμενα, πλούσια σε οργανική ουσία. Πολύ υγρά εδάφη ή κακώς στραγγιζόμενα  μπορούν να προκαλέσουν κακή ανάπτυξη ή ασθένειες.
Ιδιότητες: Aνακουφίζει από ένταση, άγχος και τσιμπήματα εντόμων.
Κύμινο
Χρειάζεται ηλιόλουστο έδαφος και αραιά ποτίσματα.
Ιδιότητες: Αποφορτίζει τον εγκέφαλο και βοηθά σε γαστρεντερικά προβλήματα.

 

  Φτιάχνουμε χειροποίητη συσκευασία για να προσφέρουμε το δώρο μας

Το δώρο μας θα έχει την πινελιά μας καθώς θα το προσφέρουμε μέσα σε ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερο και μοναδικό γλαστράκι που θα το φτιάξουμε μόνοι μας, με ζωγραφιές και χρώματα και ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στο/η φίλο/η μας. Ένα αστείο μήνυμα ή ένα μήνυμα χαράς, αγάπης, φιλίας κλπ.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά γλαστράκια σε κουτιά που αγαπάμε αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε πλέον και έχουν ένα όμορφο σχέδιο που μας αντιπροσωπεύει. Επίσης, τα μεγάλα φλιτζάνια που δεν χρησιμοποιεί πλέον η μαμά μας ή τα παλιά σουρωτήρια, αποτελούν ιδανική λύση για κομψά και όμορφα γλαστράκια.

 

 

 

Συνοδεύουμε το δώρο μας με μια χειροποίητη κάρτα
Εκφράζουμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε (γράφοντας, ζωγραφίζοντας, φτιάχνοντας κολάζ κλπ.) τις σκέψεις μας για τις ημέρες που δεν καταφέραμε να είμαστε μαζί, τα συναισθήματα που νιώσαμε, την έντονη επιθυμία μας να ξαναβρεθούμε με τους φίλους μας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε να μοιραστούμε με τον/τη φίλο/η μας που θα χαρίσουμε το δώρο μας.


 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου